Track: Marilyn Manson – This Is The New Shit
Det finnes gode matblogger, og det finnes mindre bra matblogger.
All cred for de som er flinke, har gode bilder og gode beskrivelser.
Tror flere er enige med meg om det uten at jeg kan tale for andre enn meg selv.
Jeg syns det skal være lov å feile om man legger ut en og annen oppskrift på bloggen sin, kontra de som baserer bloggen sin på mat og oppskrifter. Mine tips til de som har matblogger og ikke er så rutinert kommer nedenfor.
1. Bilder.
Du trenger ikke 14 nærbilder av den samme kaken på ett innlegg, hvor forskjellene ligger i vinkelen og lyssettingen. Det gjelder for øvrig alle nærbilder. Middagsmaten ser ikke så fristende ut etter mange bilder. Noen ganger ser faktisk maten ut som gørr. Nærbilder er populært idag men noen ganger kan det være minst like fint og faktisk bedre med et bilde hvor man ser hele fatet, eller at man er flink nok til å ta bilder. Her gjelder det å ha en stødig hånd, godt kamera og mye øving.
Hensikten med dette rådet er: 1-2 bilder holder fint. Ikke 5. Ikke 10.
Når vi likevel er i gang med bilder så roser jeg alle som har underveis-bilder. Det er litt fint å se hvordan din røre eller mat ser ut underveis. Her er det også greit med ett bilde av hvert steg. Ikke 5 men 1.
Ett bilde av ingrediensene kan være greit å ha, underveis i matlagingen og ett med resultatet, gjerne hvordan det ser inni om man har bakt noe. Det er fristende å se et nystekt rundstykke delt i to hvor man kan fantasere seg til smør og ost på toppen.
2. Fremgangsmåten
For all del, helst ikke unnlat noe. Ta deg heller tid til å lage en god fremgangsmåte enn å la folk gjette seg til at de gjør det samme som deg. Det problemet jeg oftest støter på når jeg leser ulike matblogger, er at forfatterene unnlater å si hvor i ovnen de setter bakverkene sine. Står det ikke noe, antar jeg at det er i midten av ovnen. Det har jeg brent meg på flere ganger. Og det lukter gjerne svidd etterpå. Noen ingredienser er mer delikate enn andre og må derfor stå nederst i ovnen. Da blir det litt dumt å ikke skrive det. Vær så grei og skriv hvor du har maten hen.
De fleste lager gode fremgangsmåter og inkluderer alt som bør være med i en.
3. Kopiering og kreditering
Det er greit. Dette er blogger. Vi titter på hverandres oppskrifter, lager det og nyter det (som oftest.
Men hva er greia med å "stjele" andres oppskrifter, uten å gi de kreditt for det? Særlig når de var først ute med å publisere det? Personlig så har ikke jeg samvittighet til å kopiere en annens oppskrift uten å si at jeg fant oppskriften hos vedkommende. Det er mer greit å utelate kreditering (syns jeg) om man endrer litt på oppskriften eller har noens oppskrifter som basis. Gode matbloggere står på kjøkkenet og eksperimenterer selv, de kopierer ikke fra andre. Håper jeg.
Egne vrier er helt ok. Beklageligvis ser jeg ofte direkte kopier av oppskrifter på ulike blogger. Hvis annet ikke er oppgitt kan man fint kopiere oppskriften til noen andre på sin blogg og si at man har laget dette idag, men da må man også skrive hvor man fant det. Det er mest rettferdig ovenfor vedkommende.
Med dette håper jeg at fremtiden i blogglandia blir bedre og mer rettferdig for alle.
Det var jammen godt å få dette luftet ut.
Dette er ikke direkte myntet på noen. Dette er en noe jeg har tenkt på lenge. Et innlegg som kanskje kan gjøre en mer obs på ting. Kanskje. :)
Jeg skulle ønske jeg koste meg skikkelig med å lage mat - og til og med så mye at jeg kunne blogge om det. I fjern framtid en gang kanskje..
SvarSlett