søndag, oktober 30

Mine tanker rundt lavkarbo

Track: Marcus Foster – Shadows Of The City

Nå har jeg gått på lavkarbo siden midten av september. Frem til nå har jeg rukket å gjøre meg noen erfaringer som jeg gjerne deler med dere andre. Dette er ikke for å få folk til å begynne med det. Fikk bare så veldig lyst til å blogge litt om mine tanker og erfaringer rundt akkurat lavkarbo.
Siden jeg startet har jeg gått ned 6 kg. Kun ved å endre på maten. Hadde jeg orket å trene i tillegg vet jeg at jeg kunne gått mer ned i vekt på denne tiden.
Jeg har økt fra maks 15 gram karbohydrater til 18 gram karbohydrater pr dag. Foretok den økningen for å se om jeg fortsatt kan være i ketose og gå ned i vekt. Funker det blir jeg å øke til 20 gram karber, noe som gjør at jeg kan velge litt mer i form av mat. Man kan vel si at jeg følger Atkins.

Lavkarbo-mat er ikke billig. Å lage mat fra bunnen av er ikke billig. Jeg lever på studentøkonomi, og penger jeg hadde tenkt å spare til bil går rett til mat. Heldigvis koster ikke brokkoli og blomkål særlig til penger, eller enkel hermetikk. Det er kjøtt og fisk i rent format som koster penger.

Man må være kreativ. Det fins mange flotte oppskrifter i skikkelig lavkarbo-stil. Noen oppskrifter inneholder litt flere karbohydrater enn ønskelig og da kan man velge å fjerne den ingrediensen eller finne på noe annet som kan passe. Savner ikke poteter, og jeg spiste mye potetmos før. Blomkålmos er minst like godt selv om det tar lengre tid å lage. Stivelse er ikke bra for kroppen uansett, samt masse sukker. Tomatpuré inneholder f.eks mye sukker, derfor velger jeg å bruke vanlige tomater når jeg lager noe som skal inneholde det.

Det tar ofte tid å lage mat, fordi man kan ikke kjøpe burgerbrød på butikken mer, eller kjøpe ferdig-retter. Jeg bruker en del tid på å lese meg gjennom ulike oppskrifter på nettet for å finne noe som passer for meg. De som spiser mer karbohydrater trenger nok ikke bruke like lang tid som meg.

Fant fort ut at fett metter mer enn proteiner. Fordi jeg spiser mye mer ren mat i form av kjøtt og fisk som nesten bare er proteiner og kalorier, må jeg passe på at jeg får i meg nok fett. Fett metter og fett forbrenner fett. Har mange ting jeg må tenke på. Ikke bare passe på å få i meg nok fett og lite karbohydrater men også kalorier. Jeg bruker siden diett.no der jeg skriver ned alt jeg spiser. Liker den siden. Da jeg registrerte meg der måtte jeg skrive inn vekt og aktivitetsnivå. Ut i fra det fant nettsiden ut at jeg bør spise ca. 2600 kcal hver dag. Jeg spiser mellom 1200-1500 kalorier hver dag. Aller helst ikke 1500 kcal. Det er krevende å passe på alt sammen men jeg klarer det.

Etterhvert som jeg leste andre blogger med lavkarbo-tema fant jeg en super nettbutikk. iHerb. De fleste innenfor lavkarbo har hørt om siden, og jeg har allerede bestilt mange ting. To pakker er på vei til Norge snart og jeg har mange ting på ønskelisten. Det tar litt tid å få varene fra USA og man bør være forsiktig slik at man ikke bestiller ting som er ulovlig å innføre til Norge. Husk på at man kan velge en gratis prøve ved hver bestilling.
Man bør altså snike litt på andre blogger, gjerne kjøpe en bok eller tre, bestille fra iHerb siden noen ingredienser koster en del i norske helsekostbutikker.

Det er utfordrende. Å gå forbi all reklamen for mat man for bare noen måneder siden ville spist uten å tenkt seg om. Pølse i brød, hamburger, pommes frites, spaghetti, ris og deilige sauser. Godteri og potetgull også. Har vært hjemme hos familien min én gang etter at jeg startet på lavkarbo. Det var tøft. De visste om at jeg ikke kunne spise de tingene men de gaflet i seg småkaker og potetgull etter middag. Jeg tenkte at ett potetgullflak ikke kunne skade, men hvem klarer egentlig å bare spise ett flak? Ingen. Jeg lot være. Knasket heller på en atkins-bar.
Men jeg har lært mye, selv om det er utfordrende. Trøster meg med at det ikke er bra for kroppen min og det hjelper faktisk.

Tålmodighet er også en fin ting. Og viljestyrke. Gode venner som støtter opp om en. Familie som vet om det. Min familie har spurt en del om hva jeg holder på med og hjulpet meg med f.eks fisk. Jeg vil helst ikke spise frossenfisk fra kjøledisken som kommer i skiver. Noe av det kan være utvannet og det gidder jeg ikke. Vil vite hvor fisken min kommer fra.
Jeg kommer til å fortsette med dette og håper at dere bloggere ikke går lei av litt lavkarbo-prat iblant.


Dette er et eksempel på hva et innkjøp i lavkarbo-ånd kan være. Egg, karbonadedeig, fløte (som jeg brukte til å lage bounty lørdagskvelden), paprika (selv om jeg ikke liker det og er til marsvina så er paprika visstnok fint i lavkarbo-mat) samt det andre dere ser.

mobilbilde :)
Dette spiste jeg til middag idag! Peppermarinert entrecôte (coop) med hakkede tomater og løk. Enkelt men veldig smakfullt. Litt karbohydrater i måltidet men det gikk bra. Er litt lei brokkoli og blomkål for tiden så dette alternativet som løk og tomater var jammen bra.

4 kommentarer:

 1. Fint å lese, bra reflektert.
  prøv å bruke mellommtitler, øker lesbarhet og hjelper leser å holde flyten. :)

  SvarSlett
 2. Du er så reflektert :) Koose deg videre!
  Klem
  Nala sender suss

  SvarSlett
 3. Orjan, ikke så ofte jeg lager så lange innlegg. Dessuten er det bare et blogginnlegg, det er nesten ingen som leser det. Takk for tips! :)

  Maia: Takk for gode ord. Sender nuss tilbake til Nala:D

  SvarSlett
 4. Hei høpp!!

  Så flink og strukturert du er..Stå på jeg heier på deg:)

  Jeg snuser litt på dette jeg også,men er ikke flink til å følge det slavisk...Vanskelig når hele familien skal ha mat:)Men jeg prøver det beste jeg kan,men ikke like flink som deg:)

  Om du ikke har mikro kan du bruke steke ovn (Risposene) Er en dame som kjøper av meg og bruker de i stekeovnen,har ikke prøvd dette selv:)

  nyt ny uke:)

  Klem Linda:)

  SvarSlett

Takk for din kommentar:)

Spørsmål du måtte stille eller respons på din kommentar besvares her på min blogg under det innlegget du kommenterer. Bare sånn at du vet det:) Velkommen tilbake! :D