fredag, juni 19

Husvert vs leietaker!

Her kommer det følgende påstander jeg mener er tidsriktige for dagens samfunn. Er du ikke enig i det du leser, er det bare å legge igjen en kommentar.

Som husvert, eller utleier som det også kalles, kan man forlange den prisen man selv vil ha, men bør være i takt med markedsprisen på hybler/leiligheter når det kommer til utleie.
De aller fleste vet å ta seg god råd, og senker sjeldent på ønsket husleie fordi de mener selv at dette er jo akseptabelt. Har ikke noen råd til det, så er det alltid noen som har det. Utleiere vet at det er et presset marked, mange folk og få boliger, så de vil jo få boligen utleid før eller senere.

I attraktive deler av byen man bor i, i mitt tilfelle Tromsø, har utleier ofte boligannonsen i avis eller på nettet i knapt et døgn før det er blitt utleid. Få tilfeller at en bolig ikke blir utleid så kjapt.
Når man hører at en bolig ikke har blitt utleid etter et visst antall dager etter annonse, vet man at det er noe muffens med boligen. Kanskje den ikke var stor nok, pen utseendemessig, for dyrt i forhold til kvalitet, eller den ser ut som et dass. Personlig har jeg vært innom alle disse kategoriene når jeg var på leting etter leilighet.
Alt for mange utleiere tar seg god pris, selv på de verste leilighetene. Løse stikkontakter, vegger med rare farger (men også ulike farger), dårlig håndverk på leiligheten o.l. Listen kan bli lengre!Så hvordan bør en husvert være, når du har fått den leiligheten du ville ha?
Hvis du har en billig husleie i forhold til en bra kvalitet, kan du være litt slappere i strikken. Men om du betaler deg fattig hver mnd for en leilighet som ikke er så bra (slik som meg), bør du kunne si i fra når ting ikke fungerer. Uansett husleie, det burde være lov å si ifra når ting ikke fungerer eller det er noe man trenger hjelp til.
Slik er det ikke i dag. Det er veldig sjeldent i så fall! Sier man at vaskemaskinen ikke fungerer, eller at man trenger hjelp der og da, går alt etter husvertens timeplan. Det kan være alt fra en dag til flere uker før du får hjelpen du trenger, selv om du betaler dyrt i husleie.

Med dette kommer vi inn på hvordan en leietaker bør være.
En leietaker bør holde kjeft når ting oppstår, for sier man noe er man plutselig masete, irriterende, og får dårlige referanser. En husvert kan si hva han/hun vil, og det er liksom det som gjelder, når du er på leting etter noe nytt. Så selv om du ikke maser, men tidligere husvert sier det, er du masete, og da vil den nye husverten være obs på det, og ta alt du gjør og sier som masing. På denne måten er man i en vond sirkel som man ikke kommer ut av.
Man kan selvsagt velge å ikke oppgi referanser, men da får man sjeldent leilighet siden de fleste utleiere ønsker dette. Gjør ting selv, men si i fra om store ting ikke fungerer slik at husvert får tatt hånd om skrapet selv.

En leietaker bør være helt stille, ikke si noe, gjerne hjelpe til i hagen og om vinteren og betale husleie til avtalt tid... med andre ord opptre perfekt for en husvert.
Men man kan ikke forvente det samme fra husverten, for han/hun har alle rettigheter og kan gjøre hva personen vil. Så lenge husvert får betalt, er alt bra.
Det fins også uærlige leietakere, men de gidder jeg ikke prate om, for de har ikke jeg respekt for.

Tips til de som vil leie til en billig pris: bo hos mamma eller pappa.

2 kommentarer:

  1. Føler på meg at du har vært uheldig! Eller bare jeg som har vært veldig heldig :)

    SvarSlett
  2. Ja, jeg har vært uheldig. Syns det er på tide med litt lykke og glede.

    SvarSlett

Takk for din kommentar:)

Spørsmål du måtte stille eller respons på din kommentar besvares her på min blogg under det innlegget du kommenterer. Bare sånn at du vet det:) Velkommen tilbake! :D