torsdag, oktober 18

Uteskole

Track: Bendik – Aldri

Skikkelig søtt mattetroll.
Jeg jobber på en skole som liker å bruke naturen.
I starten var jeg litt skeptisk. Jeg er fortsatt litt skeptisk for jeg vet vinteren kan bli skikkelig kald her oppe. Jeg, som i utgangspunktet ikke er en friluftsperson har måtte kjøpt meg en del utstyr. Til vinteren må jeg enten få lånt meg et par ski eller faktisk kjøpe ski selv. Friluft koster.
Likevel. Barnas utbytte av å være ute og være aktiv ser ut til være positiv. Det er alltid et faglig innhold i en uteskole-dag og det er også en del fokus på det sosiale. Små barn får øvd seg på å samarbeide med andre enn de vanligvis bruker inne på klasserommet og senest i dag hørte jeg en elev si at det var fint å bli kjent med de andre barna i den andre klassen. Ikke minst får jeg blitt kjent med alle barna i 2.klassen, på en litt annen måte enn jeg hadde gjort om jeg bare var på klasserommet. Jeg er bare i den ene klassen en time i uka for å ha musikk. Uteskole-dager gjør at jeg har lært meg alle navnene fortere på barna og har mange av de i grupper sammen med den andre klassen. Det betyr ikke at jeg ikke roter med navnene iblant. :)

Torsdager er jeg omtrent bare ute. Kjente det godt på vinden at det har blitt kaldere ute og aller verst gikk det utover ansiktet. Barna har lært seg å kle seg godt, kanskje litt bedre enn meg selv om jeg stilte opp i varme klær selv. En ekstra genser neste torsdag, kanskje.
Barna har lært å tenne bål selv og koke vann på bålet, vi har hatt om geometriske former slik som min stasjon med mattetroll og monstre og denne gangen hadde vi om verdensdeler hvor de skulle lage noe av ting ute og fortelle om verdensdelen. Jeg hadde Asia og fikk de til å lage den kinesiske mur ved hjelp av masse steiner. Var litt gøy å se hvor ivrig noen av de var siden de ville få den kjempelang og kunnskapen til noen som de lærte bort til andre igjen. Spennene måte å lære om verdensdeler på, syns nå jeg. Til vinteren kan vi bygge ting av snø. Selv om jeg gruer meg fælt til vinteren fordi det bruker å bli kaldt her så blir det litt gøy også tror jeg, med all snøen.
Noen tenker nok på at uteskole betyr pølseskole. Vi har ofte bål og barna må gjerne ta med seg mat de kan varme på bålet, eksempelvis pølser. Det er alltid et pedagogisk opplegg både før og etter spisetiden og på slutten av dagen skriver de i en uteskole-logg. Jeg ser bare fordeler med uteskole.

Når det er sagt hadde jeg vel strengt tatt aldri sett for meg at jeg skulle tilbringe mye tid utendørs i en skolesammenheng. Man lærer noe nytt hver dag...

1 kommentar:

  1. fint å lese om dine erfaringer! Følger med på hvert innlegg, selv om jeg ikke er så flink til å legge igjen spor...
    :)

    SvarSlett

Takk for din kommentar:)

Spørsmål du måtte stille eller respons på din kommentar besvares her på min blogg under det innlegget du kommenterer. Bare sånn at du vet det:) Velkommen tilbake! :D