fredag, mars 5

Ting var bedre før? -Barn

Track: Two Door Cinema Club – Do You Want It All ?

Å være barn idag må være en drøm! Alle teknologiske dingser som pc, mobil, tv, spill, internett, tusenvis av leker og moteklær.
Før i tiden fantes knapt dette. Man måtte jobbe for det. Går vi 50 år tilbake, ca samme alder som mange foreldre er i, så hadde ikke disse foreldrene samme muligheten. Penger var noe man hadde lite av, mødrene jobbet hjemme og sydde klærne selv til familien, husene var mindre og ikke like bra og hva var egentlig tv-spill for noe? Selv hadde jeg fjerde generasjons spillkonsoll, første generasjonen kom først 1972. I dag ligger det gjerne et par spillekonsoller i skuffa uten å bli brukt. Moteklær
blir kjøpt og brukt et par ganger før det kastes, penger bugner det over for de fleste, og har man ikke penger så burde man vise det motsatte. Ja, levestandarden er blitt bedre, men vi lever pr. idag i et bruk og kast-samfunn.

Å leke idag er et helt annet begrep enn før. Barn leker på en annen måte, og den lekinga som foregikk f.eks 50 år tilbake forgår idag mest i barnehager og i skolegården. På hjemmebanen blir barna satt til et tv-apparat eller en pc som barnevakt, mens foreldrene gjør andre viktige ting. Å ta vare på barna sine, oppdra de, er på et helt annet nivå enn før. Skolen er et viktig møtested for alle barn, men den har også blitt det nye stedet hvor man rett og slett oppdrar barna samtidig som å være en plass de lærer fag. Som lærerstudent har jeg fått et innblikk i det, og hva erfarne lærere forteller. Jeg kunne godt skrevet det jeg har lært om skolens historie men det får heller bli til en annen gang.
Når jeg var barn lekte jeg ofte ute sammen med andre barn. Jeg påstår ikke at det ikke skjer idag, men jeg ser mindre av det i gata jeg bor i (som for øvrig huser mange barn) enn det jeg er vant til selv, for litt over et tiår siden. Det var bedre før.

Mobbing skjer på ulike plan. Før var det "bare" ord og vold. I dag blir ting slengt utover data og internett, foreviget på ulike forum og nettsider. Det er lettere å få tak i mobbeoffer og gjøre folk gale. Derfor synes jeg heller at mobbing før i tiden var bedre enn nåtiden. Å slenge med leppa er blitt for enkelt.

Så hva vil jeg frem til? På mange måter var ting bedre før, på andre måter er det greit at samfunnet og teknologien har bevegd seg fremover. Jeg mener, alt med måte. La barn være barn, la de leke ute sammen med andre mens de fortsatt er unge og har lyst. Ikke la tv´n være barnevakt, skaff deg/dere heller en ordentlig barnevakt, og aller mest, tilbring mer tid med barna.

2 kommentarer:

 1. Tja seind mæ gjerne tbake t ei tid utn 100 og ørtn kanala, spællkonsolla, pc å mobil... hadd gjort godt å vært litt utkobla.

  SvarSlett
 2. Da kan du
  a) finne opp en tidsmaskin og sende deg selv tilbake noen tiår
  b) gi bort det du har av tv, mobil, pc og spillekonsoller eller
  c) låse overnevnte inn på et rom som du besøker to gang i uka. :)

  SvarSlett

Takk for din kommentar:)

Spørsmål du måtte stille eller respons på din kommentar besvares her på min blogg under det innlegget du kommenterer. Bare sånn at du vet det:) Velkommen tilbake! :D