fredag, mai 8

How to survive.


Har man dårlig råd, slik som studenter flest har, er det noen råd man kan følge om man er desperat, eller ikke får hjelp hos sine foreldre på pengefronten.
Det er jo slik at man får ikke tilstrekkerlig med penger fra Lånekassen. Selv om både leieprisene, strømprisene og matprisene er økt de siste årene, har ikke lån og stipend fra Lånekassen økt. Det betyr at man må overleve for mindre. Noen klarer å overleve fint, med de fleste har da en ekstrajobb. Hvordan forventer Lånekassen at man skal kunne ta en ekstrajobb når man har et heltidsstudium med mange krevende oppgaver, pluss at det er finanskrise og den ene bedriften etter den andre legges ned?

Så, derfor prøver jeg overleve på det jeg har igjen når husleie, buss, telefon/internett og trening er betalt.
Jeg er en tilhenger av Rema 1000. Dette er fordi jeg ikke setter så stor pris på First Price-produkter. Smaken er mange ganger uutholdelig, og jeg mener at selv om man er student med lite penger, betyr det ikke at man skal dø av maten man spiser. Her om dagen prøvde min søster First-Price pizza. Må si at denne var ikke særlig god, pluss at jeg ble dårlig like etterpå. Pizzaen kostet riktignok 16 kroner, men burde da ikke smake så stygt! Fins småpizzaer som koster like mye, og smaker bedre!

Hvis man har 50 kroner, og er villig på å leve smått og på det samme i noen dager, kan en handleliste se slik ut hvis man handler på Rema (pr 8.5.09)

1 kg poteter - kr 2.90,-
1 kneippbrød - kr 5,-
1 stabburet leverpostei, stor boks - ca kr 11,-
2 pakker Lerøy fiskepinner - kr 14,- (kr 7,- pr pakke med 16 stk)
1 pakke melk - kr 13.40,-
------------------------
sum: kr 46.30,-
Da har man et par kroner igjen, som man kan spare til neste handlerunde. Da kan man f.eks kjøpe to kneippbrød samtidig, og fryse ned ett, om man har fryser.

Mine råd generelt er å ta en titt på de ulike tilbudene som kommer i de forskjellige butikkene. Deretter lager man seg en handleliste og love seg selv å ikke gå utfor den, for da bruker man ikke mer penger enn det man først hadde tenkt.
Ta prisen på varen du ser i tilbudsavisen, bestem hvor mange av den bestemte tilbudsvaren du skal ha ut i fra et budsjett (lurt å ta mange hvis det er noe du liker og samtidig er veldig billig, du kan alltids fryse ned ting eller sette det i skap), regn det ut og du vet da hvor mange kroner du trenger. Kanskje blir det billigere enn du hadde tenkt, og da vil det bli lettere å ikke gå utfor handlelisten. Dette har jeg forsøkt, og det funker (tidvis...).

Til det mindre seriøse: Stjel en do-rull når du er på besøk hjemme hos din mor, eller hos en rik kompis/venninne. Samle såperester i en flaske og rist godt. Be om småkaker når du er hos bestemor. Dra ofte på besøk til venner og "del" på middag. Om du virkelig er i krise, gjør et mindre lovbrudd slik at du havner i fengsel for noen uker eller mnd, slik at du får tak over hodet og mat i magen.

3 kommentarer:

 1. Ufattelig at vi har klart oss på den her måten.

  SvarSlett
 2. ufattelig hysterisk bra ann rose. dette burde vært obligatorisk lesestoff for alle som begynner hybellivet. hadde bare jeg vist dette når jeg var 17.

  lo en del på sluttavsnittet ditt også.

  SvarSlett
 3. Nå har jeg endeig fått snoka litt på bloggen din. Og det innlegget her var genialt. Hahah :D
  Jeg følger med framover...

  Og forresten er jeg helt enig om FirstPrice. FORFERDELIGE greier! Det var vel omtrentlig alt jeg hadde på hjertet.

  SvarSlett

Takk for din kommentar:)

Spørsmål du måtte stille eller respons på din kommentar besvares her på min blogg under det innlegget du kommenterer. Bare sånn at du vet det:) Velkommen tilbake! :D