fredag, november 10

Musikk og dens effekter.

Hva tenker du på når du hører musikk?
Hva slags effekt har musikk på deg?
Har DU tenkt på disse spørsmålene før?

I begynnelsen av menneskets "musikkhistorie" var det egentlig ikke noe "musikk".
Musikk slik vi kjenner den i dag har jo utviklet seg fra å være signaler til musikk.
Mennesker som prøvde å etter ligne fuglesang og slike dyrelyder (og det er vel en grunn til at det kalles for fuglesang også?). Naturtoner på enkle instrumenter til de vanskligste skalaer på de merkligste instrumenter. Litt forenklet historie, men tror du kanskje nå skjønner at musikken ikke startet ved Mozart og Bach og de andre wienerklassiske komponistene. Det er eldre enn det. Faktisk. Men det tror jeg du kan spørre meg om om du vil vite mer.
Det er musikk ved alt. Tro meg, det har blitt utforsket! Da mener jeg det vi kaller for støymusikk. Disse futuristene og avantgardemusikererne.

I dag så er musikk en del av hverdagen. Vi hører musikk på radio, inne på kjøpesentrene (Muzak-musikk), musikk som vi velger selv å høre på, ja selv ute i naturen er det musikk.
Det er ikke så ofte man tenker på musikken som vi hører på overalt. Noen gang kan det bli for mye. Jeg går av og til å irriterer meg over musikkvalgene til diverse buss-sjåfører og kjøpesentrer. Masseprodusert-nå-må-vi-ha-en-hit-i-en-fei-for-å-tjene-masse-penger-på-musikk. Liker ikke slikt jeg. Da synes jeg til og med at Arnold Schonberg er bedre, og da snakker jeg om sånn musikk som verken har form eller mening (han som fant opp tolvtonemusikken).
Har du forresten tenkt på hvordan musikken kan komme til å bli om 100 år med denne utviklingen vi har i dag? Selv har jeg ikke peiling, men det kan enten bli spennende, eller bare skuffende. Vi får bare vente og se.

Musikk kan gi deg ganske mye. Når jeg er trist og lei meg kan jeg sette på litt Thomas Dybdahl, eller Nirvana om jeg i tillegg er sint på noen. Man kan vel si at mitt humør formes etter musikken. Jeg begynner i noen tilfeller å drømme om fine ting, eller motsatt om jeg hører på Nirvana. Er det å drømme det samme som å tenke? Musikk er godt for en hver sjel. Og så finnes det så mange sjangrer å velge mellom i dag (trenger vel ikke å nevne alle disse for deg?).

LYTT til musikken neste gang du har tid. Sett på musikk du liker, ta på deg lester om det er kaldt, drikk te eller kaffe og bare nyt det hele. Lover, det er utrolig hva du kan finne ut om musikken du liker om du lytter.
Om du har muligheten anbefaler jeg Jean Sibelius med Valse Triste av de klassiske, og It's ok love med Saybia av den mer moderne musikken. :)

2 kommentarer:

 1. oi, dette var spennende lesestoff.
  Ikke ofte det er like mye fakta og tenking bak innlegg jeg leser. Jeg likte det :-)

  Du snakker om musikk, jeg tror med sikkerhet det er noe som opptar deg masse, hva med å bruke denne bloggen til det? kanskje har du allerede tenkt det. Nils christian fant sin nisje, kanskje du allerede har funnet din?

  Jeg tror du har masse å gi her.

  Du sier: "Er det å drømme det samme som å tenke?", dette er noe av det mest filosofiske jeg har lest på lenge. Hva tror du om det? få høre..

  Ørjan

  SvarSlett
 2. Et par tips til senere, som jeg har lært på nett-journalistikk kurs:

  1. bruk avsnitt ofte
  2. bruk mellomtitler som får leseren til å lese videre i spenning, det er en helt annen sak å lese på nett i forhold til det å lese i en avis eller bok.

  lykke til! :P

  SvarSlett

Takk for din kommentar:)

Spørsmål du måtte stille eller respons på din kommentar besvares her på min blogg under det innlegget du kommenterer. Bare sånn at du vet det:) Velkommen tilbake! :D