søndag, oktober 30

Mine tanker rundt lavkarbo

Track: Marcus Foster – Shadows Of The City

Nå har jeg gått på lavkarbo siden midten av september. Frem til nå har jeg rukket å gjøre meg noen erfaringer som jeg gjerne deler med dere andre. Dette er ikke for å få folk til å begynne med det. Fikk bare så veldig lyst til å blogge litt om mine tanker og erfaringer rundt akkurat lavkarbo.
Siden jeg startet har jeg gått ned 6 kg. Kun ved å endre på maten. Hadde jeg orket å trene i tillegg vet jeg at jeg kunne gått mer ned i vekt på denne tiden.
Jeg har økt fra maks 15 gram karbohydrater til 18 gram karbohydrater pr dag. Foretok den økningen for å se om jeg fortsatt kan være i ketose og gå ned i vekt. Funker det blir jeg å øke til 20 gram karber, noe som gjør at jeg kan velge litt mer i form av mat. Man kan vel si at jeg følger Atkins.

Lavkarbo-mat er ikke billig. Å lage mat fra bunnen av er ikke billig. Jeg lever på studentøkonomi, og penger jeg hadde tenkt å spare til bil går rett til mat. Heldigvis koster ikke brokkoli og blomkål særlig til penger, eller enkel hermetikk. Det er kjøtt og fisk i rent format som koster penger.

Man må være kreativ. Det fins mange flotte oppskrifter i skikkelig lavkarbo-stil. Noen oppskrifter inneholder litt flere karbohydrater enn ønskelig og da kan man velge å fjerne den ingrediensen eller finne på noe annet som kan passe. Savner ikke poteter, og jeg spiste mye potetmos før. Blomkålmos er minst like godt selv om det tar lengre tid å lage. Stivelse er ikke bra for kroppen uansett, samt masse sukker. Tomatpuré inneholder f.eks mye sukker, derfor velger jeg å bruke vanlige tomater når jeg lager noe som skal inneholde det.

Det tar ofte tid å lage mat, fordi man kan ikke kjøpe burgerbrød på butikken mer, eller kjøpe ferdig-retter. Jeg bruker en del tid på å lese meg gjennom ulike oppskrifter på nettet for å finne noe som passer for meg. De som spiser mer karbohydrater trenger nok ikke bruke like lang tid som meg.

Fant fort ut at fett metter mer enn proteiner. Fordi jeg spiser mye mer ren mat i form av kjøtt og fisk som nesten bare er proteiner og kalorier, må jeg passe på at jeg får i meg nok fett. Fett metter og fett forbrenner fett. Har mange ting jeg må tenke på. Ikke bare passe på å få i meg nok fett og lite karbohydrater men også kalorier. Jeg bruker siden diett.no der jeg skriver ned alt jeg spiser. Liker den siden. Da jeg registrerte meg der måtte jeg skrive inn vekt og aktivitetsnivå. Ut i fra det fant nettsiden ut at jeg bør spise ca. 2600 kcal hver dag. Jeg spiser mellom 1200-1500 kalorier hver dag. Aller helst ikke 1500 kcal. Det er krevende å passe på alt sammen men jeg klarer det.

Etterhvert som jeg leste andre blogger med lavkarbo-tema fant jeg en super nettbutikk. iHerb. De fleste innenfor lavkarbo har hørt om siden, og jeg har allerede bestilt mange ting. To pakker er på vei til Norge snart og jeg har mange ting på ønskelisten. Det tar litt tid å få varene fra USA og man bør være forsiktig slik at man ikke bestiller ting som er ulovlig å innføre til Norge. Husk på at man kan velge en gratis prøve ved hver bestilling.
Man bør altså snike litt på andre blogger, gjerne kjøpe en bok eller tre, bestille fra iHerb siden noen ingredienser koster en del i norske helsekostbutikker.

Det er utfordrende. Å gå forbi all reklamen for mat man for bare noen måneder siden ville spist uten å tenkt seg om. Pølse i brød, hamburger, pommes frites, spaghetti, ris og deilige sauser. Godteri og potetgull også. Har vært hjemme hos familien min én gang etter at jeg startet på lavkarbo. Det var tøft. De visste om at jeg ikke kunne spise de tingene men de gaflet i seg småkaker og potetgull etter middag. Jeg tenkte at ett potetgullflak ikke kunne skade, men hvem klarer egentlig å bare spise ett flak? Ingen. Jeg lot være. Knasket heller på en atkins-bar.
Men jeg har lært mye, selv om det er utfordrende. Trøster meg med at det ikke er bra for kroppen min og det hjelper faktisk.

Tålmodighet er også en fin ting. Og viljestyrke. Gode venner som støtter opp om en. Familie som vet om det. Min familie har spurt en del om hva jeg holder på med og hjulpet meg med f.eks fisk. Jeg vil helst ikke spise frossenfisk fra kjøledisken som kommer i skiver. Noe av det kan være utvannet og det gidder jeg ikke. Vil vite hvor fisken min kommer fra.
Jeg kommer til å fortsette med dette og håper at dere bloggere ikke går lei av litt lavkarbo-prat iblant.


Dette er et eksempel på hva et innkjøp i lavkarbo-ånd kan være. Egg, karbonadedeig, fløte (som jeg brukte til å lage bounty lørdagskvelden), paprika (selv om jeg ikke liker det og er til marsvina så er paprika visstnok fint i lavkarbo-mat) samt det andre dere ser.

mobilbilde :)
Dette spiste jeg til middag idag! Peppermarinert entrecôte (coop) med hakkede tomater og løk. Enkelt men veldig smakfullt. Litt karbohydrater i måltidet men det gikk bra. Er litt lei brokkoli og blomkål for tiden så dette alternativet som løk og tomater var jammen bra.

torsdag, oktober 27

Drømmeboksen

Track: Yellow Ostrich – Bread (bonus track)

Jeg liker Japan.
Jeg gjør det.
Men noen ganger blir jeg skikkelig trist når jeg leser om ting som skjer i Japan.
Sånn som i denne artikkelen.

Kort oppsummert blir hunder og katter gasset ihjel. 250 000 kjæledyr i året. De har egne steder hvor de gasser ihjel dyrene. "Drømmeboksen". Helt lovlig.

Lånt fra Dagbladet.
Mange dyrebutikker er åpne til klokken 03 på natten slik at fulle folk kan kjøpe motedyr til å ha i sin veske. Er det særlig lurt da? Hva gjør man når man våkner kl.12 neste morgenen med en logrende, smånervøs hund ved siden av seg? Eller en kattepus, selv om man egentlig er allergisk mot det? Dømmekraft og alkohol er liksom ikke den beste kombinasjonen.

Å kjøpe et kjæledyr er ikke noe annerledes enn å kjøpe en håndveske for mange. Folk kjøper dem uten å tenke mer over saken, og kaster de senere som leker, sier Emi Kaneko ved den veldedige organisasjonen Lifeboat til Sunday Mirror.

Dyrene fortjener bedre enn dette. Det er, selv i Norge, kjent at dyr er blitt et bruk og kast-objekt. Selv i Norge kjøper folk dyr uten å tenke seg om. I alle fall har vi dyrebeskyttelsen. Fattig trøst.

Lånt fra Dagbladet.


Jeg gråter stille på innsiden...

søndag, oktober 23

Leonberger

Track: Team Me – Dear Sister

Fredagen kom min søster til byen, og siden hun skulle videre på besøk fikk jeg passe på en leonberger! Emma, som hun heter blir passet på av søsteren min og typen. Emma er stor! Leonbergere veier mellom 60-90 kg. Hun var så stor at jeg er sikker på at hun veide bortimot 80 kg. I min lille leilighet tok hun stor plass. Var veldig nysgjerrig på marsvin, nesten for nysgjerrig, så vi gikk en skikkelig lang tur. Hun kommer egentlig fra landet, hvor hun får løpe fritt. Likevel gikk hun meget pent i bånd og det var ingen problemer med henne. Hun gikk i omtrent alle vanndammene hun kunne finne, så når vi kom inn igjen var hele gangen min våt. Kjempesøt hund. Fikk litt lyst på en leonberger men det får bli når jeg har et stort hus. Stor hund i liten leilighet funker dårlig. 
Min andre søster kom innom en tur, hun bor delvis hos meg. Hun hadde egentlig planer om andre ting og var i litt dårlig humør. Da hun kom inn logret Emma og var så glad for et nytt fjes. Søsteren min lyste opp og ble kjempeglad for at jeg hadde en pelsdott tilgjengelig. Logrende og veldig siklende, sådan. Utrolig hva dyr, særlig hunder, kan gjøre med noen som er litt nedfor. :)

Emma :)

Ellers har det vært sykt mye å gjøre den siste tiden, derav lite blogging.
I dag har jeg multitasket på kjøkkenet. Lage middag (reinskav med sopp og brokkoli/blomkål-mos), steke vafler, spise middag, fikse spillene på fb samtidig.
Nå skal jeg snart på jobb, og jeg sov ekstra lenge idag så tida strakk ikke helt til å gjøre én ting om gangen.

mandag, oktober 17

Brokkolimos og vafler

Track: Mutemath – All Or Nothing

Tenkte ikke på å ta bilde av middagen min idag, for den var forholdsvis god nemlig! Har du noen gang spist brokkolimos? Det er ulike måter å lage det på med tanke på ingredienser. Noen bruker f.eks fløte, andre ikke.

Brokkolimos, my way:
Brokkoli, kokes slik at man kan knuse det med en gaffel. Lurest å bruke en stavmikser for å mose hele greia.
Hvitløk, et par fedd. Greit å ikke overdrive. Jeg brukte et par små fedd, var det jeg hadde for hånden.
Litt smør (eller mye smør, alt etter hva du foretrekker).
Salt og litt pepper, kanskje muskat om man føler seg litt sprø den dagen. Mmm! God i kald tilstand også, forresten.

Koker brokkolien godt, hiver i hvitløken, tar en runde med stavmikseren før man så hiver oppi smør, salt og pepper og muskat. Man trenger ikke salt, egentlig.
Har ikke prøvd brokkolimos med fløte i. Tror man kan la være smør da siden fløte inneholder en del fett. Dette er så lavkarbo som man får det.

I helga lagde jeg også vafler med jbkm! Det var utrolig godt! Smakte som vafler. Er glad for at det fins et nettsted som lavkarbo.no og rettkost.no gitt. :)
3 dl rømme
4 egg
2 ts bakepulver
5-6 ts johannesbrødkjernemel
1 ss natreen
50 gr smeltet smør
og 1 ts kardemomme for de som har det. Det har ikke jeg.
Svelles i kjøleskapet i 20 minutter. Smaker godt!


Min digitale kjøkkenvekt har begynt å streike. Hopper fra tall til tall og klarer ikke bestemme seg. Kanskje det er batteriene, men de koster jo mye! Nesten 70 kroner for to batterier. Siden jeg veier all mat jeg spiser så må jeg nesten bare bite i gresset og kjøpe batteriene. Sukk... men hva om kjøkkenvekta fortsatt streiker? Hmm. Wish me luck!
Jeg har derfor ikke hatt muligheten til å veie maten siden søndagen og det gjør meg frustrert. Litt kontroll siden jeg vet jeg spiser riktig mat men mengda... hvordan ser jeg forskjell på 150 gram og 200 gram fisk? Har blitt litt gjetting, kan man vel si.

Ellers har jeg det bra. :)

onsdag, oktober 12

Oppdateringer

Track: Ben Howard – Empty Corridors - Live

Det er mye å gjøre for tiden, derav ikke så mye blogging. Noen ganger er det fint med litt pause også. Tror flere kjenner seg litt igjen i det.

Høsten har virkelig kommet til Tromsø. Det er kaldere, det er vått og trist ute. Noen ganger glimter solen til men det er ikke særlig varmt ute likevel. Vi er i oktober nå så det er kanskje ikke så rart.

Har enda ikke fått sendt ut premien fra min siste give away. Jeg trøster meg med at det er første gang jeg lager pulsvarmere, noe vinneren ville ha. Måtte gi det et forsøk i et annet type garn først. Nå er jeg på riktig vei og dermed blir det heklet et par pulsvarmere til vedkommende. Satser på at hun blir glad. :) Det var jo ikke så vanskelig likevel.

Prosjektet mitt har vært utfordrende, og det er fortsatt utfordrende men det blir lettere for hver uke.
Noe som har vært i media-vinden for tiden, lavkarbo. Det er mitt prosjekt. På tre uker har jeg gått ned noen kilo. En dråpe i havet av hva som må til for at jeg noen gang skal se ut som en normal person.
Jeg er fast bestemt at å leve på lavkarbo, i uansett form, er det beste for meg. Det er ikke en diett men en livsstil. Å øke karboinntaket etterhvert er målet, foreløpig spiser jeg bare maks 15 gram karbohydrater hver dag. Ingen cupcakes, ikke fiskeboller på boks, ikke mer grandis og hvertfall ikke øl.
Man må ofre litt, være kreativ og utholdende. Da er det vel offisielt. Lavkarbo på meg. Wow.

Kreativ, forresten. Marsvina liker å gjemme seg. Hadde bestilt varer fra iHerb og selve pappesken var ikke så stor. Akkurat passelig til å gjemme et marsvin inni. Klippet ut en dør i eska og la en håndduk inni. De var veldig skeptiske til dette men nå har begge vært der inni og slappet av. For de som vil gjøre samme greia, husk å fjern klistremerker, tape og annet som ikke bør spises på av sultne gnagere. For de gnager på alt. Hittil er pappesken uberørt av tenner men det går vel ikke lenge før de tester ut om man kan tygge på det og spytte det ut etterpå. :)


onsdag, oktober 5

Lukten av høst

Track: Cold Mailman – Point of you

Jeg luktet noe fint ikveld.

Nostalgisk, kanskje.

Fikk sitte på hjemover med ei hyggelig jente etter kor-øvingen. Egentlig ble jeg droppet av ved butikken, etter mitt eget ønske. Jeg visste at jeg ikke måtte glemme én ting, og jeg gjentok varen gang på gang inni hodet mitt. Glemte det ikke.

Det regnet ute. Var småskummelt med mørke partier. Gatelys fins ikke over alt.

Skoene ble våte og jeg var fortsatt frustrert over ting tidligere på dagen.

Svingte inn en gate, og der luktet jeg det.

Høst.

Noen hadde fyrt opp med ved, røyken dansen seg oppover mens regnet dalte tungt nedover mot bakken og meg.

Lukten minnet meg om de utallige lavvoturene i regi av grunnskolen. Inn i skogen, flere lavvoer, oppgaver, bålkos, turer i skogen, fisking, fnising. Det luktet litt bålkos av vedfyringen. Derav høst.

Veldig fint.

Frustrert

Track: Nirvana – Territorial Pissings

Idag er jeg bare frustrert. Alle er vel det iblant.

Fant et litt morsomt bilde på nett. Hadde jeg vært en hund, hadde jeg nok sett slik ut. Søt hund da.

Noen ganger hjelper det å høre på musikk som kan oppsummere frustrasjonen litt i form av melodi, vokal, trommer... Thank God I have Nirvana. 


lørdag, oktober 1

Vinneren av rosa give away

Track: dEUS – The Final Blast

Da har jeg trukket vinneret av min rosa give away! :)
Vinneren ble Hegeslilleboble
Brukte random.org og siden jeg tok alle deltakere med selv om ikke alle hadde lest reglene og måtte justere på litt lodd, ble det 66 lodd tilsammen. Tallet 5 spratt opp og det var ett av Heges lodd.
Hun har forresten bursdag idag! Stikk innom bloggen hennes og gratulér henne! :D

Tråkket meg en tur i høstregnet for å kjøpe noen ingredienser for å lage knekkebrød. Det blir spennende å se om det blir knekkebrød av det. Masse frø og en ingrediens jeg aldri har brukt før, nemlig kruskakli! Kan gå begge veier, dette her. Wish me luck :)